Faceți căutări pe acest blog

joi, 17 aprilie 2008

iPod va ajunge la 500.000 GB

Noile cipuri vor putea înmagazina de 100.000 de mii de ori mai multe filme şi muzică.

La cîteva zile după ce IBM a anunţat că va spori considerabil memoria mp3 playerelor, cercetătorii britanici vin cu o veste-bombă: ei promit că vor mări capacitatea de memorizare a iPod-ului de 100.000 de mii de ori, potrivit ziaruli britanic “Daily Telegraph”. Chimiştii de la universitatea din Glasgow spun că au descoperit o nouă tehnologie care le permite să înregistreze nu mai puţin de 500.000 de gigabytes pe o pastilă de 6,45 centimetri pătraţi. “Ceea ce am făcut a fost să găsim o cu totul altă cale de a spori capacitatea de înmagaziare”, anunţă cercetătorul în chimie Lee Cronin.

În prezent, limita de înmagazinare a cipurilor este de 3,3 GB, pe o astfel de pastilă încăpînd cel mult 200 de milioane de tranzistori.

Or, chimiştii britanici spun că viitorul cip va putea îngloba peste un miliard de tranzistori, aceştia reprezentînd cărămizile de bază ale cipului. “Filosofia noastră este diferită faţă de cea a marilor companii de IT. IBM se concentrează destul de puţin pe creşterea vitezei şi a densităţii, acordînd atenţie felului în care arată prototipurile. Noi am încercat să vedem cum putem depăşi constrîngerile fundamentale ale actualei tehnologii”, arată Cronin. Alături de colegul său, cercetătorul Malcolm Kadodwala, el a regîndit structura tranzistoarelor. Aceste minuscule întrerupătoare ar putea fi fabricate din molecule de molibden, pe o suprafaţă de aur sau carbon, potrivit “Daily Telegraph”.

“Noua cercetare oferă posibilitatea ca iPodul viitorului să aibă o capacitate de înmagaziare a muzicii şi a filmelor de sute de mii de ori mai mare”, subliniază fizicianul engelz Vin Dhanak, citat de “Daily Telegraph”. El precizează că, la fel ca în tehnologia nanotuburilor, mănuşa a fost acum aruncată industriei electronice, care va trebui să găsească soluţii pentru fabricarea în serie a unor astfel de cipuri. Acum o săptămînă, compania IMB anunţa că are în proiect un nou tip de memorie nevolatilă, numită “racetrack” şi compusă din nanofibre magnetice. Noul cip va fi de 100.000 mai rapid decît orice memorie flash, a anunţat IMB.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul de pe Facebook al unui medic a ajuns viral: ”Nu există detox. E un marketing”

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook o listă cu „ 30 de lucruri valabile şi în 2019 ”, despre așa numite ”mituri medicale” Mesa...